About

Isnin, 31 Mei 2010

Lata vs Tok Bali

cuti ganti hari wesak, 29mei2010, tepat jam 9.00am, aku ngan sidier bergerak ke lata tembakah, tempat air terjun...akhirnyer berjaya jgk pg mandi di air terjun setelah membuat permintaan dr bulan lepas lg...heehhee...seronok bukan kepalang lg, tersenyum2 jer aku..hohoho...kenderaan yg digunakan adalah keta wira kak za...seb baek dier bermurah hari memberi pinjam ketanyer...law x, xdpt pg lg la...sepanjang perjalanan 2, maen redah jer cz memasing xtaw jln...ikut signboard jew...tp berjaya gak..heheheehe...samapi lam kul 10.30a.m kew 11.00a.m...ntah la aku pun x ingat...sayang 1 jew, tel x bwk, law x bley rakam gambar mandi air terjun...bkn x bwk tp tinggal lam keta...risau gak tpt ramai org, da la xder org yg nk menjaga harta peribadi time mandi...kan x pepasal ilang, susah gak...


pas siap mandi2, berendam, maen ikan...byk sgt ikan kat c2...letak makanan kat kaki, pastu ikan mai serbu...best!!!cam wat terapi ikan lak..hoohoho....org laen pg picnic kat c2, bwk makanan n minuman..aku pun bwk gak, air mineral 1 botol, snek 2 (twisties n roller coaster)...hahaaha....itu pun x mkn...siap bwk blk lg....bila da kesejukkan dup maen air, kami blk lam area kul 1.30p.m...jap jew kan...???cukup la tu, laen kali nk pg lg....


kami meneruskan perjalanan ke pantai tok bali lak...pg mkn...perut da lapar katakan...cam si dier kat "punyala jauh cr mkn, sampai tok bali, cz kt besut xder makanan"...hahhaha....bila perut da kenyang, berjalan jalan kat tepi pantai, tp da xmaen air, jln jew...sambil tangkap2 gambar...


                                                                     lovely couple


                                                                     maen sorok2




                                                                  




                                                                    


                                                        pujaan ati, pengarang jangtung




                                                                kete kak za...pinjam sat naa..


semanis senyumanmu...

>> mekasih abg, bwk syg kuar berjalan-jalan... :) :) 
       memori terindah untuk syg...setiap kali kiter bersama... :) :)

                                                                                                     

Khamis, 20 Mei 2010

:'( kesedihan yg melanda

Minggu nie minggu kesedihan yg aku alami...kenapa la bertimpa2 aku terima...pas 1, 1 lagi perkara yg menyedihkan yg aku alami...da la aku nie sensitive org nyer....lagipun, bkn setakat sedey jew, perlu mengeluarkan modal skali...da la skrg nie ujung bulan....skrg da pokai, bln dpn pun still pokai lg walaupun lum dpt gaji...da taw da, cz da wat kira2....perbelanjaan keluar lg byk drpada duit masuk...cammna 2??dgn arijadi anak saudara ujung bln nie..kenduri sepupu, 2 org...kwn2 lg....hohohooho...mmg byk pengeluaran wang tunai...dan tertangguh la lg hajat di hati untuk wat lesen....tinggal yg tu jap, aku nk cite perkara yg menyedihkan yg aku alami terlebih dahulu....


em, kisah yg pertama:
                      handphone rosak....
          ~handphone samsung aku yg plg aku sygi rosak...!!!sound problem.....da x dpt nk dgr lagu, dgr radio n semu yg berkaitan ngan bunyi....slalu tik...tik...tik... bunyi msg, skrg da bisu da...nk wat col kuar or masuk pun da x dpt....da x dgr....bunyi da x kaluar...kdg2 dpt dgr, kdg2 bisu terus...sedey2....baru 2 tahun pakai...da serik nk pakai handphone slide lg...!!!ader org ckp law hantar kedai baiki, kena pandai cari kedai....rm 50 da bley dpt...tp law xpandai, mau pg rm 150....


kisah yg kedua:
                      computer site office rosak....
            ~electrik kat site office slalu blackout...hasilnyer computer yg aku guna da xleh nk buka...window xnk  kuar...katanyer ader file missing or corrupt lam window system32....pagi td hantar kedai...slalu nyer kena format kan???tp harap2 x kena format cz byk file yg x wat back up...aku tanya tuan kedai, katanyer kena tgk dlu atas kerosakan, law x teruk, bley la wat back-up...tolongla bley wat back-up...!!!yg plg ptg skali, yg x wat back-up adalah gambar2 projek...then, report mingguan, dan dokumen2 laen yg berkaitan....mcm trip pasir n summary premix td aku da wat blk...yg tu xpew la, bley wat blk...cam drawing, xriso sgt cz duk lam D, slalu nyer yg dlm D, xpew law format pun...yg dlm C jew yg plg riso..berharap sgt, kerosakan x teruk, n sume dakumen dpt di selamat kan....doakan-doakan n amin-amin kan.....


kisah yg ke tiga:
                     motor rosak.....
              ~nk dtg keje ari isnin, 17/05/2010, masa bwk moto kuar dr rumah, tetiba dgr bunyi pelik dr motor...rupa2nyer tali meter putus...tambah 1 perkara lg yg rosak pada motor aku 2...sebelum nie, bateri da xder, da kena tukar...pastu, pe yg bocor ntah...aku pun da lupa apa yg mat bgtaw kat aku...katanyer rm 50, da bley da...wat beli bateri, minyak pelincir (cz da lama x tukar), tali meter, gam, etc...tp pepagi td, masa nk turun pg keje, sepupu aku bgtaw, bateri shj da rm 40, law rm 50 mmg x cukup...sekurang2 nye kena prepare rm 100....

kisah yg ke empat:
                    facebook siDIER....
              ~YG nie yg PALING memberi EFFECT kat aku...!!! yg plg memberi KESAN KESEDIHAN yg paling ketara…pg tadi aku bukak facebook si dier…bukak tu, papan profil dier keluar…tersentap tangkai jantung n ati aku…kat primary photo dier, dier letak gambar dier ngan sorang pempuan…aku x kenal sapew pempuan tu…tgk dr lokasi gambar tu, cam kat tpt keje…mungkin gambar pekerja kat tpt dier keje gak….tp, aku kan sensitive orgnyer…cammana aku bley terima….knp dier ltk gambar org tu, dan bukannyer gambar aku…law dier mmg xnak letak gambar aku pun, aku x kisah, letak la gambar DIER jew kat c2…xpun gambar dier ngan umi dier, xpun gambar dier ngan kawan lelaki…BUKAN GAMBAR ngan PEMPUAN LAIN…xkisah la pempuan tu da KAWIN PUN…!!! Hati aku tertanya kenapa…KENAPA… kenapa….dan rasa SEDEY SGT2…bila da sedey, mmg airmata xdpt aku tahan…dan sampai skrg aku masih memikirkannyer…KENAPA DIER WAT CAMTU…SEDANGKAN DIER TAW AKU XLEH TERIMA PERKARA CAMTU…!!!      

Isnin, 17 Mei 2010

kfc..kfc...

pas keje kelmarin, msg ngan sidier...dier ajak kuar mkn..mula2 nk kuar, pas katanyer xnak lak cz takut aku blk mlm, ye la masa tu da kul 6.45pm...law pg mkn,cnfirm2 la siap kul 8lbh++++(p.m)....aku da stat geram da...ye la, kita da sonok da nk kuar mkn ngn dier, da la nk jumpa pun susah...lg 1 yg membuatkan aku sakit ati, kitarang start msg dr kul 5.30pm...byangkan la bp lama amik masa untuk wat keputusan...law ckp terus, mst kul 6pm da bley gerak...tu aku ckp kat dier, 'law nk kuar,kuar je la, xyah la duk takut2...law xnak, xyah kuar terus...senang, kiter pun xtertunggu..'so, lam area kul 7.30p.m, sampai la dier ngan motor kat site aku nie...fuhh, first time kitarang kuar ngan motor sepanjang duk klate nih...!!!hhehehehe...slalu nyer naek keta...then bila xder keta, tu yg kitarang xleh kuar...semlm, ntah mimpi pew ntah dier nk plak kuar ngan aku ngan moto...hhohoho....


dier nk suh aku belanja mkn di new horizon...aku pun da lama sgt nk bwk dier mkn kat c2, cz kat c2 tomyam dier sgt sedap...!!!aku taw tomyam adalah favorate dier, tu yg xsabar nk bwk dier, then bila dier suarakan hasrat dier semlm, terus aku setuju...hik..hik...sampai kat new horizon, dkt site aku jew, sampai sana, FULL la plok...FRUSTnyer rasa...hohohohoho...xder rezki dier kot....so, aku ajak la dier pg mkn kfc di kubang kerian....


sampai kat KFC, aku suh dier pg order...seblm tu aku duk fikir nk mkn pew, cz xrasa lapar sgt...suh dier tunggu....tgk2 terus jew dier pg kat kaunter...mls plak aku nk pg kat kaunter...so, biar je la dier order...pas cr tpt duduk, aku col dier, nk suh dier order untuk aku snak plate...tel rosak lak....sound problem....nk pegi mls lak rasa....sambil tunggu dier, aku cek tel...ati da mula rasa sedey da...semlm, still ok lg,aku duk gayut ngan dier....ari nie, tetiba lak rosak...sedey..sedey...


tengah duk belek2 enset tu, dier dtg ngan menu yg cukup byk...set dinner plate 2, ice-krim 2, nugget 1, kentang goreng 1, air oren 1...fuh, sapew yg nk habiskan nie...katanyer 'tu la xnak ckp sgt apew yg nk, jd mkn jew la'...hhohoohoho....akhirnyer aku hanya dpt hbskan 1 ketul ayam jew...mood ilang sbb tel rosak...hohohohoho...cian dier...cian kew???aku ngadu semlm, dier wat donno jew...mkn ayam jew....hohohoho...


aku : abg nie, tel syg rosak...xprihatin langsung
dier : laa, da rosak, nk wat cammana??


sambil meneruskan makanannyer................


pas dier siap mkn, aku suh dier mkn yg aku punyer lak, 2 ketul ayam lg, xmampu aku nk hbskan...tp katanyer dier pun da terlebih kenyang da....so, bungkus la sumer...bwk blk..skali ngan air, ice-krim n kentang goreng...


seblm blk umah, singgah umah kak za dlu, amik barang2 aku, cz 2 hari lps aku tido umah dier...kak za kirim gulai lemak ikan parang n bubur jagung....sampai kat umah lam area kul 9.00p.m++++.....em, nk kuar lg ngan dier...x lepas rindu lg, rasanyer...!!!

Rabu, 12 Mei 2010

kisah sakit perut

mlm nie bley online kat umah cz bwk blk broadband company....hehheehe....bos, pinjam sat naa.... :) ari nie stat batuk lak, semlm n kelmarin stat selesema....aku mc kelmarin jew, semlm da stat kerja...alasan demam, simple sgt < Berjemur di bawah terik MENTARI ~ tengahhari~ cz tgk orh IKRAM wat testing FDT N CBR> hahahaha, ayam bandar tol kan aku nie....panas pun  bley demam, org laen lex jew...hohoho...xlasak tol aku nie.....


semlm, pas siapkan report untk meting pg tadi ~ blk semlm kul 9.30pm..lewat kan??penat??tersangat..!!!hohohooho..Sampai kat kubang tin n utk blk ke rumah aku, jlan xder lampu jlan, takot woi...da la kul 10pm, da la aku pempuan, nk naek motor sorang2...huhuhhu...mulanyer nk gagahkan semangat, tp rasanyer x sanggup...so, sebelum blk aku msg buah ati, mintak tolong dier iring aku sampai ke rumah...dan.dgn persetujuinyer,huish....rasa sonok sangat....!!!!maka dgn itu, semlm dier menjadi pengawal peribadi aku...hehhehehe...thanx, my dear...love u so much...!!!!


pg td plak, pas meeting, ingat nk kuar lunch, p x jd...so, sbgai hidangan tengahari hanyalah menghabiskan makanan yg ader kat lam bilik meeting..kueh, buah, air....sedey x bunyi nyer....hohohhooho....xper, bley diet....sampai la ke ptg...seblm blk umah, singgah jap kat pasar mlm, beli nasi, xtahan, lapar...hohohoho...dan di saat tu gak, dgn x semena-mena, perut sakit...mungkin disebabkan tidak makan nasi n di tambah plak dgn sakit senggugut....tp rasanyer sakit senggugut lbh kuat....sakit perut sampai pening n rasa nk muntah....hohohohoh....msg la ngan si dier, mengadu nasib....urhm....


sampai mlm, still sakit perut yg x dpt di tahan2, cari ubat penadol kat umah belakang, dapat la 2 biji...mujur ader....tu pun da letak minyak panas da...pas mkn penadol tu la br ilang ckt...baru laa dpt mkn nasi...ohohohho....bila sakit perut da kurang n lam area kul 9.30pm, si dier anta msg...'baru muncul rupanye'...hohohoho..bila ditanya, rupanyer dier tido pas blk keje td, penat katanyer....mujurla aku x mengamuk lg....yer la, pas ngadu ckit, msg2, dier ilang....kiter kan sakit, mesti la nk kan perhatian lebih dr dier...kan??kan??tul kan??hohohoho....


tp xpew, dgn kehadirannyer da cukup bermakna buat aku...sangat2 bermakna...dan aku taw n yakin, dgn kehadiran aku juga membuatkan hidupnyer bermakna.... mmuuahh..

Selasa, 11 Mei 2010

pengajaran baru... :)

ari nie cam biasa, sambil menyiapkan report mingguan, sambil melayan kebosanan, masuk blog jap....da lama rasa x jenguk blog...x menulis...bkn busy tp line tenet slow...hik..hik..hik....
xtaw nk tulis pe sebenarnyer nie....tghari td, tengah mentari tegak di kepala, kuar dr ofis, pg tgk IKRAM wat test CBR n FDT...p cari ilmu ckt...huhuhuhu, panas tol, habis terbakar rasa....bkn setakat rasa, mmg itam la...hohohoho...xpew la, ilmu nyer pasal...nanti putih kan blk...pakai fair n lovely...hahhahaha....mmg da terbukti da kehitaman, si dier pun da kata yg aku da itam, 'dak itam' katanyer, da sama kulit da ngan dier...hohohoho....dier kutuk aku, xpew, nanti aku putih kan blk...tgk la nanti....hehehe ( boleh kew???mcm la sebelum nie aku tergolong lam kategori putih....hhhahahaaha,,,)

nk share kisah minggu lps 6 mei 2010, bersamaan hari khamis....kisah nie terjadi pada kul 6.30pm, masa tu ngah bersiap-siap untuk balik....aku yg sememangnyer da hbs berkemas, biasala tunggu masa utk blk jew..huahuahua...terus keluar untk pakai kasut...samapi kat dpn pintu, tiba2...(cam suspen la plak, tp mmg suspen la jgk) tiba2, telinga ku terdengar sesuatu....bunyi kuat cam meletup...tp xla kuat sgt...bunyi cam org tgh hack cement pun ader...aku kalih ke DB, cz ari tu da bunyi cam tu masa ujan ari tu....tgk kat DB, mmg tol bunyi dr DB....bunga2 api pun da kuar, n kuar api, DB da terbakar...punyer la terkejut, aku terpacak jew kt c2, xder usaha utk menyelamatkan diri...huhuhuhu...cuak giler...panic la katakan.....

pastu, bos kuar sambil menjerit 'lari..lari...'masa tu br terfikir utk menyelamatkan diri...tp x lari pun, sekadar menjauhkan diri dr kawasan DB tu jew....api semakin kuat, da bakar ke wayar yg dkt DB, riso sangat law sambar partition sebab partition tu memisahkan DB ngan ofice...hhoohoho......(fhm2 la kan law api melarat ke ofice)~xnak fikir daa......pas bos kuar, qc/qc n qs lak kuar...sebelum tu diorang duk kat dpn pintu~tengok 'bunga api' kot n panik gak, jd tgk jew la....detik mencemaskan tu plak di tambah ngan ketiadaan 'alat pemadam api'....mmg kelam kabut laa.....

pihak consultant lak kuar cz dgr bunyi bising, terkejut gak diorang n xtaw nk wat cammana, nk simbah air takut melarat...then col supervisor elektrik, dier la tolong memadamkan api dr terus merebak....mujur ader dier...seb baek dier x blk lg....law x, (xnak bygkan gak...!!!)....Pas api padam, punyer la bau tengik+hangit,menusuk-nusuk idung samapi 2 hari kekal lagi baunyer...tempet tertutup katakan...n  disebabkan kejadian tersebut juga, hasilnyer 2 hari ofis ketiadaan electrik...xleh wat keje, tp xder cuti kecemasan nyer..hoohohoho....

keesokannyer dtg ofis, melanguk jap, sambil menceritakan detik cemas semlm n mengutuk sesiapa yg terlibat lam kejadian ~(paling kuat kutukan kepada resident engineer-mechanical n electrical,cz dier pun lari gak, bkn nk g tolong padamkan api)...hahhahahaa....cian dier kena kutuk.....selepas habis sesi penceritaan n sesi kutukan n soal jwb, barulah wat kerje....tp bkn keje lam ofice tp wat keje luar, pg IKRAM, bayar duit utk wat testing FDT n CBR...sebelum tu, sempat lg pg window shopping di Mydin Mall...hahhahaha...waktu tu tengahari, pas lunch, mkn kat nasi kak wook....

~~moral of the story : sediakan payung sebelum hujan >>>> ALAT PEMADAM API MESTILAH ADA DI  TEMPAT KERJA

klik..klik..

jom, sign up ChurpChurp