About

Jumaat, 13 Ogos 2010

start 8 jam keta..

ari nie habiskan 2 jam kereta...sejam pertama ngan cikgu zaki...terus pegi wat jalan raya...wat utk laluan B dan laluan A...perggghh, first time tu...bawak motor pun xpernah aku lalu jalan utama..nampak x betapa penakut nyer aku nie...da lama da x pgg stereng, apalagi cam org mabuk jer..hhahaha..xder la melampau-lampau sgt..cikit2 jew..cuma asyik terpijak line putih jer..hahaha....xpew la, still young kan??sebelum masuk balik ke akademi, 3 kali enjin mati..law test ngan JPJ, kira da kandas da...GAGAL..hehehe..

masuk jam ke-2 lak, dapat cikgu zahari...kali nie wat parking, bukit, 3 penjuru...step x ingat lg..!!!hampes tol...pas wat sumer2 tu yg xberjaya lagi, cikgu zahari ajak wat jalan raya lak...kali nie wat laluan A shj..kali nie, ok la, bawak kat jalan raya..smooth jew aku bawak..aku rasa la..tp still lg mendapat tunjuk ajar dr cikgu..hhuhhu...masa laluan balik ke akademi tu, bley plak cikgu tu tido..tido2 ayam jew...penat agak nyer..mujur la laluan tu x sibuk..keta pun xder...tu yg berani ckt aku bwk..tp lam ati nk jew aku bwk laju-laju then brek mengejut...hahhaha...tp di sebabkan aku takut nk bawak laju-laju, tu aku batal kan niat tu...sabar2...hehee..akhirnyer selamat gak sampai ke akademi..hehehe..di setiap simpang aku kejut dier...hahhaha..tu yg berjaya sampai...!!!

Khamis, 12 Ogos 2010

bengkel moto...

akhirnyer...berjaya gak wat bengkel moto...setelah bertangguh sekian lama...keta da dpt lesen L pun...tp moto baru nk terhengeh-hengeh masuk bengkel...hhehehehe...xper la..da xleh nk kata pe kan??

bengkel moto nie ader 2 org jew...hahhaha...cikgu pun malas nk ngaja..masuk class x sampai 20 minit, da black out...cam taw2 jew cikgu malas ngajar...hehehe...nama cikgu gak yg aku sebut..macam la aku rajin sgt nk blaja...kih kih kih...

oleh kerana letrik xder, so, cikgu terus bawak kitarang ke litar...terang sedikit sebanyak...bahagian II, ada titi, elak kon, brek kecemasan, bulatan 8 dan selekoh tajam..bahagian III lak, jalan raya...pastu dier tunjuk lak arah jalan raya yg perlu di lalui...

pas da habis bengkel kul 12.45p.m, kul 1.00p.m hingga kul 4.00p.m terus wat lg 3 jam..habiskan 6 jam terus n dapat lesen L..habiskan pra-L, 1 hari terus...tengah2 panas duk naek motor...da la cuaca mmg cukup sempurna..mmg teramat rasa bahang kepanasan...

tp xder la kul 1.00p.m terus start berlatih motor...start lewat gak, pas solat zuhur..x larat nyer pasal, yela lam kul 11.00a.m da naek da, masa follow cikgu tunjuk laluan...blaja jap, bila rasa penat, rehat jap...mujur la kat bahagian titi tu, x jatuh...kira lepas la...yg bulatan 8 lak, mula2 wat salah, ye la aku main belasah jer..bukan wat bulatan 8, tp bulatan pe pun aku x taw..hhaha...memang kelakar la...pastu bila cikgu ajar blk, baru la ok..biasa la, budak baru blaja kan..camtu la...

kul 4.00p.m, settle Pra-L...Nnt bley start utk 8 jam lak...alhamdulillah...sampai penat..muka da jd udang bakar da...tersangat dahaga air....rasa nk habiskan 1 jug jew...xpun 2 jug...

Rabu, 11 Ogos 2010

Sabtu, 7 Ogos 2010

Kekenyangan…burrlpp..

Banyak sungguh aku makan semalam…da jadi MPKB (Majlis Perbandaran Kota Bharu) da…sangat kenyang..leh geng ngan ikan buntal da…ikan buntal yang comel… (^_^)


Kul 12.00 p.m, makan nasi goreng + ayam goreng 1 ketul…minta tolong Mat Din beli di pasar tani Wakaf Che Yeh…pas solat jumaat, duk planning ngan Site Agent, katanyer nk belanja McD…wow, sangat sonok..nak makan GCB lagi..aku cakap kat dier jom la sekarang…tapi katanyer pergi pas kerja, lagipun kan aku baru pas makan…hehehe…biasa la, makan nyer pasal, mana bley aku tolak…peluang orang nak belanja nie, xleh dilepaskan…rugi tu…nyum..nyum…

Tengah duk bincang2 tu, masuk boss(PM) En. Nizam, sambil bawak 4 cawan coke McD…Eh, cam taw2 jer…di ikuti oleh Dato’ Ibrahim (Sub-Con Mechanical) sambil membawa plastic burger n kentang McD…hohohoho, skali bahagian untuk aku n wani…dapat burger Big Mac…sangat suka.. thanx u..thanx u…


da ilang rupa da burger aku

Untuk Site Agent (En. Azani) >>perlu kew aku sebut semua nama hari nie?? Diorang dapat rm 50, cz xder bahagian diorang..ye la, bos n Dato’ ingat diorang xder..tu yg bg duit, then diorang pergi beli sendiri…sempat lagi aku kirim ice-krim lak…ice-krim coklat (syyyhh….law dier taw, mesti kena marah nie, cz makan ice-krim>>x elok untuk kesihatan aku)

Pas da settle makan burger, follow En. Khairul + seangkatan dengan nyer (wakil JKR) ~ sowie la, taw nama En.Khairul sorang jew untuk wakil JKR, En. Rashidin + En. Shahrul + Wan Adi (KNS Consultant) >>apsal aku promote nama semua orang ari nie??confius tol la….urhm, sapew lagi ek…ha, orang paip (Hassan a.k.a Pok Se) + anak buah nyer, etc…kali nie check cold room lak…

Masuk lam cold room, nk rasa tahap kesejukkan nyer…check temperature…3°C…agak sejuk gak lar…masuk sat jew..law lama, mesti beku…(-_-)

lam cold room nih..!!
Tengah duk khusyuk2 follow dorang sume, datang En. Azani n Mat Din (Supervisor)…,katanyer ice-krim kitarang ader lam office..kena cepat2 pergi makan nie, nanti cair..xbest lak…hohoho…makan lagi…

Tanpa melengahkan masa, terus balik site office..lam perjalanan tu, terserempak ngan seekor burung..kecian kat burung tu…xleh terbang…kepala nyer terlekat ngan plastic..pergi la tolong sat…sempat la duk berlari-lari untuk menangkap burung tu..lam 5 minit gak la, baru la berjaya…huhuhu…fuhh, semput aku duk berkejaran ngan burung tu..law berkejaran di tepi pantai ngan si dier ok gak…!!>>sempat lagi melencong aku nie..dushh…!!!

tu plastik yg terlekat..gambar x rotate la plak


Ok, sambung citer..pas da siap menolong burung tu, sambung perjalanan ke site office (cam jauh lak…) jangan tertipu yea..dekat jer….masuk office, terus melantak ice-krim…sangat sedap…nyum..nyum…perutku sangat penuh…rasa da malas da nk jalan..x larat nk bawa perut…pe la, aku makan banyak sangat, kejar puasa kot…kan da x lama da nak puasa..da puasa da xleh nk makan da…hampeh tol, cam la bukak puasa aku x makan banyak..confirm2 jadi ikan buntal gak..pastu tu mula la malas nk g sembahyang terawikh, sampai kena berleter dulu..!!!hehehe..x senonoh tol anak dara nie kan…

ice krim..ice krim..nyum..nyum..>>x rotate lg.. :)

Ok…pas siap makan tu, pegi balik kat Blok Buah dan Sayur tu..kat tempat diorang2 sumer wat testing Cold Room…da settle sume, lam kul 5.00p.m, baru bley balik…arinie datang cam datang untuk makan jew kan??penuhkan perut yang cumel ini…hehehe.. bagus x??


pinjam keta sat naa...

Jumaat, 6 Ogos 2010

keje jugak..

bowink nyer dtg keje ari nie....adooiii...urhm, bley plak aku rasa camnie..x ikhlas tol keje..hohoo..cammer nk berkat idup nie???

ari nie TNC oleh JKR Mechanical...td pg ikut la diorang wat TNC...Check Hose Reel...sebelum nie BOMBA da dtg check da..da LULUS da pun ...:)

mungkin ari nie ari jumaat, tu yg rasa camnie...ye la, JKR pun kena faham la, ari jumaat la hari untuk beristirehat...sabtu hingga khamis da bekerja...xkan xleh edjust jadual tu wat ari sabtu hingga khamis..kena la hormati hak masing2 kan??memang la bukan salalu...dan law alasan busy, semua org busy n ader komitmen memasing...

ari nie dtg kerja overtime pun bukannyer di bayar pun...jd mesti leh faham kenapa berperasaan macam nie kan??urhm...salah x fikir camnie?? sekarang rehat utk solat jumaat..jap lg kul 3.00p.m, sambung blk..utk check COLD ROOM lak....

minggu nie xdpt la nk blaja keta + motor..sepatutunyer ari ahad blaja keta..da la yg ader masa hanya hari jumaat jew..tertangguh lagi..sampai BILA nk HABIS...???!!! masa da 1 bulan nie da..bulan depan nk pg kerja kemamam, xkan setiap ujung minggu aku nk blk kg??habis duit bayar tiket bus jer...nak pindah kat sana, nk kena cari sekolah memandu lg..kat mana pun xtaw lg..duit lg...aduuiiiooo..penin la pala duk fikir..setel nyer x...

tetiba rasa SANGAT SERABUT...mula la terfikir akan tempat kerja baru..tempat tinggal yg belum ader lg....**sighh...

Rabu, 4 Ogos 2010

aku maluuu..!!

al kisahnyer, pada waktu tengah hari tadi, sebelum kuar lunch, org dari nation white dtg site utk hantar surat kat aku..soriginal offer letter..>>perlu kew bitaw...so, kena la tandatangan, sumer2..bila da setel, timae nk masuk blk ke site office tu, bley plak aku p langgar tingkap..langsung x perasan yg tingkap tu terbuka..kena yg kat bucu tu...adoiii...sangat sakit..tudung pun da herot herot da, tertarik pada bucu tingkap tu..da la besi...

yg memalukan tu, masa aku terhantuk pada tingkap tu, mungkin agak kuat cz dpt dgr bunyi n org dari nation white tu perasan...aduhh..!! 2 kali malu...dgn selambanyer, aku jalan jew..tanpa menoleh ke belakang..wat x taw pun kat org tu...malu siot..walaupun sakit...malu lebih mengatasinyer...!!!

Selasa, 3 Ogos 2010

Surat benti keje

ari nie bg surat benti kat PM, bg dier sign then nk anta ke HQ lak...urhm, jadi tol aku benti..tp bley plak still confius lg..nk pg ke x??ader ke patut??padahal da dpt da pun offer letter dr company baru...

start 01/09/1010, bekerja la plak di bawah Hakikat Engineering Sdn.Bhd...Serius, sgt syg utk tinggalkan Kesuma Murni Sdn. Bhd nie...ye la, company first kan???mesti la tetap segar lam ingatan...tp xpew lah, mungkin rezki kat cn da xder, ader kat tempat laen lak..xpew, tpt laen, pengalaman laen lak...aku kan masih baru lg, jd perlu kutip sebanyak mugkin peluang yg ader...perrghh...chaiyok!!!

yg menjadi kerunsingan lam ati cz lum ader tempat tinggal lg...kenderaan utk pg keje lak cammana??alamat tpt keje pun xder lg..hoohoho...cammana ek??kena cepat2 cari solution nih..!!!

Isnin, 2 Ogos 2010

BQ oh BQ

dari semlm duk wat BQ, sampai ari nie x siap2 lg...bkn isi quantity tp wat ringkasan BQ tersebut bg senang QS nk isi quantity...alahaii, baek jew bunyinyer ek...hhehehe...QS mintak tolong, so, tolong la...xkan nk kata xnak lak kn???

 BQ nie sal cadangan pembinaan jambatan baru menghubungkan manek urai baru & manek urai lama, kuala krai, kelantan...BQ ni xla tebal sgt, xla nipis sgt..tinggal ckt jew yg x siap..amik masa 2 hari +++, ok la..berbanding yg aku wat dlu...seminggu...!!!baru siap..mmg sgt tebal..ok...

mata da naek berpinar, duk ngadap komputer n teks lam BQ nie...tangan pun da naek lenguh2 da...penat laa sgt...eh, mengadu kew nie??ke protes??aii, cam xikhlas jew wat kerja nie...????.....???...

lam duk kalut2 wat BQ, kena siapkan report mingguan gak...pg amik gambar tapak...






nie sume gambar di blok pentadbiran

..........................................................................................



>>>semlm xsempat upload, smbg pg nie plak...







nie plak, blok buah dan sayur
..........................................................................................................................
pondok pengawal

elevated water tank

TNB-Substation

tengah2 duk tngkap gambar pandangan blok, tgk org duk wat line parking kat blok buah dan sayur



melawat kawasan... ;)
butterfly gantry

crusher run, blok pelbagai


longkang blok pelbagai

OSD

nie la hasilnyer...kaki yg ITAM..!!

BOMBA Inspection..

Ari nie BOMBA datang untuk wat inspection bagi projek TEMAN nie…harap2 sumer nyer mendapat kelulusan bg melancarkan prosess penyerahan… (-_-)


xnak cakap banyak, just layan gambar2 yang saya snap nie..biar gambar nie mencerikan semuanyer ye…


Lokasi pertama : Rumah PUMP ( Flat roof tingkat 3), Blok Pentadbiran






Lokasi ke-2 : check hose reel, tingkat bawah..nk tengok sejauh mana dapat pergi..




dari tingkat satu








Lokasi ke-3 : TNB-Substation, Blok Pentadbiran







Lokasi ke-4 : Blok Buah dan Sayur


Lokasi ke-5 : TNB-Substation, Blok Buah dan Sayur



start check kul 10a.m…setel kul 12.30p.m…hari khamis datang balik cz nk wat inspection untuk TNB-SUBSTATION…kali nie wat untuk Blok Pentadbiran n Blok Buah dan Sayur jew…

klik..klik..

jom, sign up ChurpChurp