About

Rabu, 28 September 2011

kerja x pernah nak habis..!!!

Salam...

Lamanyer x update blog..da bersarang ngan labah-labah dah..bukan da bersarang, da beranak pinak dah....

Nak buat cammana, bukan xnak lawat blog tp masa x mengizinkan....kalau la masa tu boleh di beli, nak gak aku beli...haisshh...

kueh gulung....

meja xder, meeting kat camnie jew la...


 Photobucket

Rabu, 24 Ogos 2011

Nasib hidup di Rautauan

Salam...

Cam pelik kan ejaan tajuk entry aku tu kan??salah eja ek??pastu camamana nak eja yg betul??

Tadi kan, waktu tengahhari, time lunch...kuar ofis jap..pergi kedai runcit..cari bahan2 nak wat agar-agar pandan....so, kena la pergi cari santan, gula, daun pandan....

google
Nak taw bape harga daun pandan nie?? 5 SEN SEHELAI....ader harga tu...so, kitarang amik 10 helai = 50 sen....haisshh, kalau kat kampung, amik kat belakang umah jew..berlambak ader...bila jiran-jiran tetangga mintak, bagi free jew...xpayah bayar pun...

Tapi kat sini, daun pandan sehelai pun da 0.05 sen...huhuhu..kat kampung kita pandang xder nilai, tp kat bandar bernilai :)

 Sbb tu la ader pepatah, ujan emas di negeri orang, ujan batu di negeri sendiri, lebih baek negeri sendiri kan??


 
 Photobucket

Wordless Wednesday~6

Salam....

 24 hari berpuasa....


Awal-awal pagi meja da jadi camni...da cam kapal pecah...

Tapi....kantoi, laptop berfacebook...cammana aku nak tekan mouse n tengok skrin pun xtaw...



 Photobucket

Hari TUA.....

Salam...

Semalam kan kiter bagitau yg kiter g meeting kat K.T....sampai sana lam kul 12.00p.m, awal lagi,terus singgah kat Mydin Mall...shopping dulu...Tergiler jap tengok keronsang...cantik2 sangat...Murah-murah lak tu..bling2 lagi..sangkut gak 2-3-4-5...last2, dekat rm 40 jugak melayang pada kerongsang saje..~hampehhh...

Pastu kul 2.30p.m masuk bilik meeting.tunggu punya tunggu kul 3.15p.m baru start...riso sangat takut xsempat balik, cz sabreena bgatau ader majlis berbuka dekat luar...makan steamboat.best nih, rugi x join...

Al-hamdulillah, kitarang punyer turn dipercepatkan, so kul 4.30p.m da bley gerak balik...kul 7p.m sampai ofis, terus g kedai steamboat...besst giler makan..kenyang giler ah...

Yang lagi bestnyer, ader surprise party...!!!semalam besday kiter yang ke...???...oh, terharunyer...mekasih semua..da tua-tua pun stil sambut besday lagi... :) X sangka tol siap ader kek lagi..ingatkan makan2 jew...

 Nanti upload gambar walaupun 2 3 keping jew..



Photobucket

Selasa, 23 Ogos 2011

Off to K.T

Salam...


 Hari ke 23 puasa...

Hari nie nak kena pergi ke K.T...Lagi 30 minit....ader meeting di sana....kenapala meeting belah petang..ingatkan belah pagi...

Jawabnyer berbuka pose di tepi jalan la hari nie..tapi harap2 sempat sampai kuantan balik la..kena bawak laju nih...oppss, ops sikap suda bermula hari nie..xleh speed-speed taw....sayangi nyawa... :)

Ok, lah chow...

p/s: xsabar nyer nak balik kampung.....


 
 Photobucket

Isnin, 22 Ogos 2011

Nak Masak Apa??

Salam...

 Hari ke-22 berpuasa...

Urhm, petang nie nak berbuka ngan apa ek??

Hidangan berbuka semalam:


ayam madu
Sangat menyelerakan.....da lama xmakan nasi lemak ayam madu....perrgghhh, walaupun ayam yang diperap tersangat manis, tp tetap menyelerakan...

Ingat nak terus upload petang semalam, tp xsempat lak...nak upload pas berbuka pun xlarat...bukan penangan kekenyangan, tp terkena selesema lak...so, tido awal gilew....



 Photobucket

Jumaat, 19 Ogos 2011

Tolong, terkunci dalam bilik..!!!

Salam....

Lamanyer xupdate entry..huhuhu...blogwalking pun da xsempat...

Kat office mmg buzy giler..balik umah, pas berbuka nampak tilam, bantal n selimut jew..bukak gak brodband, tp mmg berukband la..lembab giler....

Pagi nie jew bley laju ckit..keluar la warna biru kehijauan lampunyer..jadi bley la blogwalking and update entry...

Update entry nie sambil berpeluh-peluh bukak pintu bilik..!!!Saya da terkunci dari dalam..da xleh keluar...abang saya kat ruang tamu duk bertungkus lumus nak buka pintu bilik nih...tombolnye da rosak....

Haissh, mcm xder gaya jew dapat buka pintu nih..skrew pun xtaw kat ner...seb baek, anak sedara nak masuk bilik nih, cz nak amik pakaian untuk pergi sekolah..n kebetulan gak aku xtido...mcm sebelum nie, pas subuh aku tido n anak sedara aku da amik baju siap2..n bila diorang da keluar umah, masing2 da pergi keje, n sekolah, baru aku bangun..

Naseb baek kan, law x..mmg xkeluar la aku...seb baek...diorang ader lagi..boleh la jugak usahakan pintu nih di buka...

Haishh, x berjaya lagi nih.lambat la anok saudara aku pergi sekolah, n abg n kakak ipar pg kerja..duhai pintu, bukak la cepat..da tendang pun xnak terbukak jugak...


  Mujurla aku xrasa nak pergi toilet, law x, x ker haru jadinye???


 
Photobucket

Jumaat, 12 Ogos 2011

Macammana nak bekerja dengan seikhlas hati??

Salam...

Saya ader bagitaw saya balik kemaman, umah abg...datang berbuka kat sini, memandangkan cuti hari jumaat..hari cuti ader 1 hari jew, manfaatkan sebaek mungkin...

Tup-tup, dapat panggilan dari bos untuk masuk kerja..menyiapkan claim...oh, tidakkk....!!!kenapa diganggu masa cuti..buat hari sabtu dah la...mungkin disebabkan kesuntukkan masa, jd kami diminta datang ke ofis..

Lalu dengan baju yg belum kering, angkut semua, lipat hodoh2 n masuk beg, terus cepat2 datang ofis...

So, malam nie xdpt la berbuka pose dengan family, da la semlam abg keje syif malam, hari nie dapat..tp malam nie plak jadinyer...

 (senyum jer ketam nie..) Siap kul bape malam nie pun xtaw lagi...owhhh....

p/s: Sape nak bayar gaji saya nie??nampaknyer wat amal jariah la bulan2 pose nie...



Photobucket

Khamis, 11 Ogos 2011

Naseb baek ader mesin....

Salam....

Fuhhh, berpeluh-peluh....penat jugak ek...

Nie la balasan nyer bila jadi seorang pemalas...haiisshh, macam mana la nak jadi bini orang ek, law macam nie punyer gaya??

Bukan nyer buat pe pun, baru siap membasuh baju yang da setinggi gunung averest...alaaa, bukanpun guna kudrat tulang 4 kerat, pakai mesin jew pun...hehehe...tapi bab jemur guna tulang selangka nie taw...tu yang penat 2....

Haissshh, bukan xpernah wat..bukannyer sebelum nie duk bersenang linang kat atas sofa n just tengok bibik wat kerja..bukan yer...bibik pun xder, mcmmana nk tengok bibik wat keje??cuma sebelum nie tahap kemalasan x menggunung, so pas pakai terus basuh, xpun after 2 days, baru basuh..tapi kali nie da peram untuk seminggu..mmg dasar pemalas (^_^)

Da datang umah abg yang sememangnyer ader bantuan mesin basuh, pe lagi, terus angkut la 1 tong yg da berkepam tu...kat umah sewa xder mesin taw, ader tangan kanan n tangan kiri jew yang bergilir-gilir menyental pakaian..da banyak sangat, sayangkan tangan patah nanti, tu yang angkut ke sini...

Owh, mmg tersangat kagum bilamana seorang perempuan yang berkerja...penat2 balik umah, nak kena sediakan makanan untuk anak2 n suami, pastu kena kemas umah, urus kelengkapan anak2, suami lagi, sebelum masuk tido..keesokkannyer pepagi lagi sudah bangun untuk menyediakan sarapan pagi, kemudian uruskan kelengkapan suami n anak2nyer da begitu lah sebaliknyer...uiiii, saya sangat kagum, ok...

Terfikir sendiri, mampu kah akau menjadi wanita seperti itu??mampu menjadi isteri yang baek untuk umah tangga dan suami, ibu yang baek untuk anak2, anak yang baek untuk ibubapa n pekerja yang baek untuk majikan dan yang paling penting, umat yang baek untuk penciptaNya...


 Topic sidai baju da jadi topic kagumnyer pada seorang wanita...

Alamak...



Photobucket

Balik umah sendiri pun SESAT kew??

Salam...

Hye, semua....kiter kat kemaman, terengganu nih...datang beli keropok lekor...hahahaha

Xdela, kiter datang umah abg kiter kat sini..da lama x datang menjenguk mendengar khaba berita hari nya...so, sempena bulan baek hari baek nie, kiter datang la sini..bley berbuka pose sekali, ngan family... :) tu yang bestnyer....

Selalunyer kiter datang sini, kiter drop kat tepi highways jew, tp kali nie member kiter nak hantar sampai umah..so, kiter pun tunjuk la jalan...

Syok jew tunjuk jalan, suh masuk lorong petola (tapi lam hati BETUL KE JALAN NIE) memang xyakin, tapi wat2 yakin jew..sebelum tu da try pg depan sikit, tp bila tengok sekeliling, cam x femiliar lak, so, dengan yakinnyer, suh member masuk je lorong petola...

Pah da masuk tu, tengok cam laen jew..banyak lak umah, aik, yang mana satu umah akak...pastu ader lorong lagi, nak amik lorong mana nie??eh, 100% da salah nie...Alamak, mana umah nie???

Baru la nak terhengeh2 cari tel n call akak, senyap jew..call lagi sampai 4-5 kali, still xder jawapan..da la memb nak kejar masa nak balik untuk berbuka....pastu call abg...

 Rupa-rupanyer lorong terung, bukannye petola...hohoho..tapi abg suruh masuk lorong cili, sbb da pindah rumah....


Hadoii, short memori betul la aku nie.....

P/S: semua lorong bernamakan sayur..hehehehe, comel jew....



Photobucket

Rabu, 10 Ogos 2011

Tertido sambil BW...

Salam...

Zzzzzzz....

Lembab gilew line broadband malam nie..sampai tertido-tido tunggu page nak loading...heehe...xder la sampai tertido, cuma lagi sikit nak wat peta semenanjung malaysia...

Punyer la semangat bukak laptop n cucuk broadband semata-mata nak blogwalking..tapi sesetangah jew yang dapat blogwalking, sesetangah dapat komen dan selebihnyer dapat air liur basi jew.hehehe, xder la, kan xsempat tido cammana nak bagi lelehan lak??

Tapi kalau dekat ofis memang laju giler line, pakai streamix katakan..mmg laju, xsempat nak klik, paparan da keluar..ok, unsur2 penipuan terdapat disitu...hehhe, perumpamaan yang gitu la..laju...mmg xder masalah....Cuma yg menjadi masalah nyer, dekat ofis terlalu banyak kerja yg perlu diselesaikan

Dapat up-date entry n blogwalking pun secara curi-curi...owh, da la bulan puasa..mak cakap xboleh mencuri, dosa...tp lau x curi2 blogwalking, mcm mana nak berblog??tu yang bila da penat wat keje, kiter restkan minda, rest kan badan, baru bukat tenet, n ngadap blog jap..bila da rasa akal da stabil n bley bekerja yg bley memberikan input yg berguna, barulah kiter sambung bekerja kembali..tp xder la sampai selagi xder input, selagi tu xstart kerja..tak..tak..salah tu...

Alamak, da panjang plak melalut nih..okey, kiter stop di sini...


 Tolongla, sok kejut sahur..da 2 pagi kiter sahur lewat-lewat giler.sebbaek sempat telaN kurma, law x, tersekat jew dikeronkong...


 
Photobucket

Nak berbuka ngan apa yer??

Salam....

Hari nak makan apa ek??xder yang terlintas di hati juadah untuk berbuka...

Nak pergi beli kat kedai, rasa cam takut jer..yer la..bila baca paper pagi tadi...


nak baca penuh, klik sini:

 BACA PAPER ONLINE

Takut kan??peniaga-peniaga bazar ramadhan pun, jangan la duk fikir nak kaut untung jew..kualiti makanan tu yang paling penting...Jangan disebabkan masalah begini, semua org boikot..kan ke korang jugak yang susah..bab kata orang, disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga....

Haisshhh, nak masak pun xtaw nak masak pew..ader pe2 cadangan x??


 Photobucket

Da masuk hari ke-10, tapi.....


Salam....

Hari da masuk 10 Ramadhan, maksudnyer da 10 hari kiter berpuasa....Al-hamdullillah....

Pejam celik pejam celik, cepat jew kan, masa berlalu..rasa cam semalam jew baru start puasa...nak masuk hari ke 10 daa...lagi 20 hari, da bley pakai baju raya...hehehe

Tapi kan, confius lak rasa..yerla puasa da masuk 10 hari, tapi badan rasa cam hari nie baru start pose...nape ek???

Pepagi bangun sahur, bila sampai tengah hari, da rasa lapar..dengan badan penat nyer....bila da jam kul 3.00pm, lagi la rasa lapar..berkareoke paling hebat kat lam perut..time masak juadah berbuka, xyah cakap la...rasa nak telan jew semua makanan terus...haisshhh...kurus puasa den...

Badan lak asyik x sihat nyer..rasa nak demam la..letih la..nak kata penat kerja, penat sangat kew??indon-indon wat kerja umah batu duk bawah cahaya panas mentari still rilex jew..larat jew mereka....huhuhu (Tetiba tabik spring kat diorang)

Nie xkena turun site lagi..kalau kena turun site, aku xtaw la cammana..haisshhh,dugaan fikiran sungguh...



Photobucket

Wordless Wednesday~5

Salam..

 Jom layan gambar2 xsenonoh kitarang masa majlis melantak juadah berbuka pose di Swiss Garden....

















P/S: camera x bmutu tinggi....sowie..

 
Photobucket

klik..klik..

jom, sign up ChurpChurp