About

Jumaat, 23 Julai 2010

Bengkel keta

Kul 9.00a.m sampai di akademi memandu anda..akhirnyer dpt gak la dtg daftar bengkel keta…punyer la planning nk wat minggu lepas, tp sumer nyer tergendala..nk wat cam mana kesihatan diri mmg menjunam turun…sakit..sakit..sakit..maklumla, mmg spesis berpenyakit..mmg xleh elak la…hohooho…xpew la, mesti ader sesuatu kat c2 yg aku xtaw kan?

Pas bayar rm 200.00, masuk klas kul 9.30p.m..skali ngan wani, cz dier pun nk amik lesen keta gak..tp dier nk tambah clas jew cz da ader lesen moto…masuk lam bengkel, di beri la penerangan sal keta, cara pemanduan, penjagaan, bla..bla..bla..oleh  en. Nik ahmad…ok la, xder la ngantuk..maybe menda baru n cikgu tu pun xder la serius jew ngajar..wat2  lawak…kelas tamat kul 12.30p.m, iaitu selama 3 jam..lg 3 jam baki plak sebelah petang, tp kena gilir2..cz keta x byk..so, sebelum blk, terus pegi daftar n dpt la blaja keta untuk 1 jam..katanyer lg 2 jam bley dtg wat keesokkan hari nyer…da hbs 3 jam, dpt la lesen L, utk keta..utk motor, xwat lagi..dtg wat esok…lgpun esok bengkel stat kul 1.40p.m…jd, belah pagi bley blaja keta n belah petang masuk bengkel motor…pas tu lg 3 jam utk motor bley wat ari jumaat 30hb..ok, setel…(perancangan da setel, tp dpt wat ke x, xtaw la)**sigh…

Ok sambung cite...

Kul 2.00p.m, dtg blk akademi utk blaja keta selama 1 jam…lam kul 3.30p.m, dpt la naik keta..opps, bkn naek, tp drive..hahahha..tetiba rasa bangga.. mau x, slalu aku kat sebelah pemandu, ari nie aku tgh pgg streng…hehhehe..bangga siot..o.k2..kanak2 ribena mmg camtu..ampun yer…mula2, cikgu joe suh betulkan kedudukan..baru la sedar yg aku nie pendek, cz dab ape kali alih tpt duduk asyik kaki x samapi nk tekan habis clutch..hohooho..smapi dekat tol ngan stereng..hhaha…x kisahla, janji bley duk ngan selesa..xsakit bdan, kaki, etc yg seangkatan dgnnyer…

Pas da setel setting2, cikgu suh tekan clutch, then masuk gear 1..pastu lepas kan clutch, then keta gerak…tugas aku seterusnyer, jaga stereng..biar pg lurus law jalan tu lurus, x ke kiri n ke kanan…tp yg lawaknyer n menunjukkan aku nie tersanggat la jakun sal drive keta nie

Dgn selambanye: aku : “oo..bley ek keta gerak walaupun x tekan minyak..saya ingat kena tekan minyak dulu baru keta bley jalan…”

Pastu, terus la sesi aku dgn menjaga streng tu..yel a, yg laen da xyah focus..xperlu masukkan gear laen, tekan minyak or tekan brek..hehhe…blaja menggunakan streng jew..time nk membelok ke kiri dank e kanan, masa kat round about…o.k la..bley la handle da…~~law aku pusing xlepas, cikgu yg tolong pusing kan..hehehe….

Pas da pusing2 lam kawasan pemanduan tu, cikgu suh naik bukit lak…tp still kat lam akademi lg..bley, lak aku ckp kat cikgu tu “xnak la cikgu, laen kali la, takut la nk naek” hahhaha…pe punyer siot aku nie…nama pun nk dtg blaja…hehhe…pastu naek la bukit tu, baru la tekan minyak..fuhh, Berjaya..!!!ok jer…dgn bangga nyer ckp kat cikgu “oh, senang jer nak bukit” ..ntah apa yg cikgu tu piker kan..mesti dier piker betapa berlagak nyer aku nie..hhehehe..sbb pas aku ckp camtu cikgu tu jwb
“ye, senang jer..sbb kiter terus jew..nanti la time kena benti kat atas bukit tu, tau la awak susah kew senang”

Wah, da panjang rupanyer aku bercerita…hhehehe..excited sebenarnyer nie…org baru dpt pegang keta katakana…dah la ek..nanti muak lak nk baca panjang2…yg pasti nyer lg 2 jam akan di sambung nanti…tetiba rasa cam xsabar nk habiskan…walaupun takut..takut…chayok zue..!!!

0 terbaik dari ladang:

klik..klik..

jom, sign up ChurpChurp